ACCUEIL

ALFONS HOPPENBROUWERS architect, kunstschilder en architectuurdocent

 

Antwerpen 1930 - Brussel 2001

 

Alfons Hoppenbrouwers was lid van de congregatie van de Broeders van de Christelijke Scholen, die aan de wieg stond van de Sint-Lucasscholen in België. Geheel in de geest van deze congregatie behaalde hij eerst een pedagogisch diploma: regent. Later studeerde hij aan de Gentse Sint-Lucasschool, sedert 2012 onderdeel van LUCA School of Arts. Vandaar maakte hij de overstap naar de Katholieke Universiteit Leuven, waar hij afstudeerde als ingenieur-architect. Daarna behaalde hij ook nog het diploma stedenbouwkundige te Gent.

 

In 1957 richtte hij de kunsthumaniora te Schaarbeek op.

Vanaf 1957 gaf hij les aan de architectenschool in Schaarbeek. Mede dankzij zijn didactische kwaliteiten (uit zijn regentenopleiding), kwam ook zijn visie op architectuur en samenleving bij meerdere lichtingen Vlaamse architecten. Onder meer Vlaams Bouwmeester Peter Swinnen erkent in hem een groot leermeester. In 1980 werd hij directeur van de instelling en richtte er de afdeling stedenbouw op.

Het Sint-Lukasarchief werd door hem in 1971 opgericht, waaraan hij tot zijn dood verbonden bleef.

 

Alfons Hoppenbrouwers werd als architect beïnvloed door De Stijl, Le Corbusier, het constructivisme en het modernisme. Sommigen rekenen zijn werk tot het brutalisme, vanwege het gebruik van constructie-elementen (beton) als vormgeving. Zijn ontwerp moest vooral bijdragen tot ontmoetingskansen voor mensen. Belangrijke voorbeelden hiervan zijn daarom scholen, culturele centra, kerken, naast enkele privé-woningen.

 

 

 

 

Lyceumstraat 21, Houthalen-Helchteren (Limburg)

Voorbeeld van het zogenaamde brutalisme, opgetrokken in 1962-65 naar ontwerp van architect A. Hoppenbrouwers.

 

Merksemsesteenweg 38, Antwerpen (Antwerpen)

Eigenlijke kerk opgevat als rechthoekige vergaderruimte met gesloten bakstenen wanden en lichtstroken bovenaan, gebouwd in 1966-68 naar ontwerp van Alfons Hoppenbrouwers.

 

Kamerijklaan 46-48, Dilbeek (Vlaams-Brabant)

Cultuurcentrum dat een belangrijke rol speelt in de westrand rond Brussel. Het door het brutalisme geïnspireerd "ontmoetingscentrum" van 1968 is ontworpen door architect Alfons Hoppenbrouwers in samenwerking met Rudy Somers.

 

Spanjebergstraat 60, Dilbeek (Vlaams-Brabant)

Rijwoning gebouwd in opdracht van de familie Notaert, naar ontwerp van architect Alfons Hoppenbrouwers (Brussel) van 1969. Volgens de literatuur ontworpen in samenwerking met Rudy Somers.

 

Levoldlaan 18, Dilbeek (Vlaams-Brabant)

Woning van 1974 ontworpen door architect Hoppenbrouwers en in opdracht van de familie Vanderpoorten.

 

Fazantenlaan 16, Beersel (Vlaams-Brabant)

Villa in brutalistische stijl in een ruime tuin, opgetrokken voor de familie Berckmans, naar een ontwerp van de Brusselse architect Alfons Hoppenbrouwers uit 1973.

 

 

Toekomstlaan 5, Neerpelt (Limburg)

Gelegen in een ruim wandelpark, gebouwd in 1967 en in 1978 uitgebreid door de architecten A. Hoppenbrouwers en Wijckmans

 

© Atelier Jespers - Erfprinslaan 149 Avenue du Prince Héritier -  Brussel 1200 Bruxelles

Contact : Jean-Francois Declercq +32 475 64 95 81- Elsa Sarfati +33 6 10 84 27 48  - jf@atelierjespers.com