HOME

 ABOUT US

 INFOS

 NEWSLETTER

Het atelier werd in 1928 door Victor Bourgeois gebouwd voor zijn vriend, de beeldhouwer Oscar Jespers, en bleef tot de dood van de laatste in 1970 geopend.

Deze ruimte van meer dan 400 m2 vormde eind jaren 20 een centrale ontmoetingsplaats voor avant-garde kunstenaars uit heel Europa.

UPCOMING EVENT

« Urbanistic Ceramic » by Frederick Gautier

16/11 from 11:00 to 17:00

17/11 from 11:00 to 18:00

18/11 from 11:00 to 22:00 (nocturne)

19/11 from 11:00 to 17:00

From 20/11 to 10/12 by appointment only

Dit is het tweede deel van een project met keramist Frédérick Gautier (FCK), Jean-François Declercq van Atelier Jespers, en Emilie Sené en Anthony Vergne, van Gallery Maison Verrsen. FCK, die eerder zijn keramiek al tentoonstelde bij Atelier Jespers voor het evenement Pierre Jeanneret in Chandigarh, is opnieuw aanwezig om zijn drie laatste creaties voor te stellen.

 

URBANISTIC CERAMIC brengt het werk samen van: OPTx100 Péniche Le Corbusier in Paris, Eat The River, Los Angeles, en Amarrage OPBx100, op de kanalen van Parijs.

 

Frédérick Gautier transfomeert het stedelijk landschap door zijn beeldende kunst, waarbij hij instrumenten creëert die de omgeving vervolmaken. Zijn eclectische reis getuigd van een onverzadigbare zoektocht naar beelden, vormen en materialen. Met 20 jaar achtergrond in de filmindustrie, ontwikkelt Gautier nu manieren om het grafische, esthetische en de vertrouwde eigenschappen van grondgebied die soms ontoegankelijk of verborgen zijn te onthullen. Architecturale fragmenten gaan hand in hand met modern design en worden vormgegeven in keramiek dat vaak aan de textuur van beton doet denken.

 

Terwijl hij zijn benadering van landschap verfijnde tijdens een vier-jarige opleiding in Versailles, volgde hij op een dag al zwemmend een denkbeeldige route in het grote kanaal van het kasteel van Louis XIV. Deze prestatie, gesteund door Agnès b, markeerde het begin van een subversief avontuur op buitengewone plekken, waarbij hij met de limieten speelt van wat verboden is.

 

Nadat hij een tijd op het schip van Le Corbusier woonde en 100 theepotten creëerde, verhuisd FCK naar de Los Angeles River in 2016 voor zijn voorstelling “Eat The River”. Dit fotografische werk zal voor het eerst bij Atelier Jespers worden tentoongesteld. De foto’s scheppen een duidelijk beeld van het gebied, en sluiten steeds aan bij de objecten die eruit voortvloeien.

 

FCK heeft onlangs zijn workshop op de voetpaden van Magasins Généraux , BETC headquarters in Pantin opgezet.

Voor deze zesde in situ operatie, neemt hij ons opnieuw mee naar de oever met 100 inzinkbare palen die in deze context ontworpen werden.

 

Aan de oorsprong van alle beschavingen heeft water, wezenlijk onderdeel van de aarde, ook een instrument nodig dat het kan beheersen. Zijn keramiek zijn geïnspireerd door de mobiele en drijvende wereld, die hij herontdekt aan de randen van het kanaal. Vormen om deze te omvatten vloeien voort uit deze ontmoeting. Hij houdt eraan om steeds een toespeling te maken op een plaats door verwante hulpmiddelen te gebruiken die hij ter plaatse vindt. FCK blijft simpele vormen nastreven, terwijl hij steeds snellere productiemethoden benut. Herhaaldelijke maatregelen geven aanleiding tot een meditatief gebaar, wat op zijn beurt willekeurige resultaten oproept.

 

De biologische materialen van de aarde en minerale glazuren zijn levendig door hun imperfecties. De verschillende texturen produceren objecten die zowel periodiek als uniek zijn.

 

Gemotiveerd door de uitdaging die hij meekreeg in de zakenwereld, speelt Frédérick Gautier met de grenzen van tijd en ruimte. Zijn mobiele fabriek is als een micro-fabriek, waarin instrumenten en acties beperkt zijn.

 

Objecten worden vervaardigd met snelheid en behendigheid, daarna genummerd en geinventariseerd. Hij vermenigvuldigd zijn series van objecten onder de impuls van een « machine man », en geeft weerklank aan de meesters van de architectuur, zoals Mies van der Rohe, Le Corbusier of Oscar Niemeyer

 

De modernistische, wrede grondbeginselen van zijn mentoren zijn een inleiding tot zijn objecten, geconstrueerd als micro-architectuur. Op dezelfde manier, zet de wil om zijn landschap te bezetten met functionele objecten een limiet op ornamentele uiting.

 

Bij FCK hebben fotografie, beeld en object een grafisch en praktisch oogmerk waarbij steeds naar een binnenweg wordt gezocht.

NEWS

Exhibition in January – Concrete poetry  from 25/01 to 25/02/18

 Focus on Flemish Modernist & Brutalism architecture of the 60’s & 70’s

© Atelier Jespers - Erfprinslaan 149 Avenue du Prince Héritier -  Brussel 1200 Bruxelles

Contact : Jean-Francois Declercq +32 475 64 95 81- Elsa Sarfati +33 6 10 84 27 48  - jf@atelierjespers.com