HOME

 ABOUT US

 INFOS

 NEWSLETTER

Het atelier werd in 1928 door Victor Bourgeois gebouwd voor zijn vriend, de beeldhouwer Oscar Jespers, en bleef tot de dood van de laatste in 1970 geopend.

Deze ruimte van meer dan 400 m2 vormde eind jaren 20 een centrale ontmoetingsplaats voor avant-garde kunstenaars uit heel Europa.

 

 

 

 

 

brussels design september

2017

Guest of honour

 

 

Michael Anastassiades

Treize Mobiles

07/09 from 11:00 to 17:00

08/09 from 11:00 to 17:00

09/09 from 11:00 to 22:00 (nocturne)

10/09 from 11:00 to 18:00

From 11/09 to 02/10 by appointment only

Atelier Jespers viert aanstaande september zijn tweejarig bestaan met de tentoonstelling « Mobile Chandelier » van Michael Anastassiades.

 

Bij het ontmoeten van nieuwe mensen zijn er doorgaans twee mogelijkheden, er zijn van die uiterst zeldzame ontmoetingen die te wijten zijn aan puur toeval. Daarnaast zijn er ook van die ontmoetingen die volledig gestuurd zijn door onze nieuwsgierigheid, een eigenschap die we onmiddellijk herkennen en waarderen in anderen. Deze ontmoeting behoort tot die laatste mogelijkheid, waarbij we al gauw zullen ontdekken dat we elkaars visie en passie delen.

 

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van licht. Atelier Jespers wou iets unieks creëren, een tentoonstelling volledig samengesteld uit licht. Er was dan ook geen twijfel mogelijk om hiervoor Michael Anastassiades, eregast bij Design September 2017, uit te nodigen.

 

Michael Anastassiades zal voor de allereerste keer zijn dertiendelige collectie van de Mobile Chandelier serie presenteren. Samen met de ondersteuning van designer Damian O’Sullivan, specialist in objectontwerp, introduceert de tentoonstelling kunstwerken ontstaan uit een diepgaande reflectie op de geschiedenis van de vormgeving. Een reflectie dat bij objecten verder kijkt dan louter hun functie en hiermee Mobile Chandelier een status van uitmuntend design toekent.

 

We dromen van een speels en uniek universum in de geest van de werken van Juan Miró, waarbij vormen volledig vrij zijn van esthetische en theoretische beperkingen en hierdoor plaats ruimt voor beweging in zijn zuiverste vorm. Een dergelijke collectie presenteren in het modernistische huis van Victor Bourgeois is dus meer dan de som van haar onderdelen, het is een idee dat het verleden en het heden samenknoopt, het is een reflectie dat streeft naar gedurfde creaties die gevestigde normen doorbreken.

Designer Michael Anastassiades creates work with an enduring quality by focusing on proportion, the honest use of materials, and the physical presence of an object. Positioned between fine art and industrial design, his pieces exist between that which is utilitarian in its function, whilst poetic and enigmatic in its presence.

 

Anastassiades established his design studio to create a platform for the production of uncompromised objects. Less motivated by commercial incentive, Michael Anastassiades Studio has refined a philosophy that champions ideas and experimentation, freeing the design process to allow for greater creativity.

 

Formally trained as a civil engineer at Imperial College of Science Technology and Medicine in London, Anastassiades went on to study industrial design at the Royal College of Art. Founding his London-based studio in 1994 followed by his eponymous brand in 2007, Anastassiades wanted to broaden the availability of his signature designs. The company has since produced a celebrated collection of lighting, furniture, and objects that demonstrate the studio’s continuous search for eclecticism, individuality and consistency. This has led to many successful collaborations with brands such as FLOS, Herman Miller, Salvatori, Nilufar, and Swedish design institution Svenskt Tenn.

NEWS

Op uitnodiging van Art Élysées presenteert Atelier Jespers in oktober 2017 een selectie Belgische designers van verschillende generaties. Art Élysées draagt bij tot de artistieke en culturele dynamiek van Parijs. Sinds de oprichting heeft het evenement in haar paviljoenen al tentoonstellingen onthaald die vaak ongepubliceerd, institutioneel of van private collecties waren. Atelier Jespers maakt van deze gelegenheid gebruik om, buiten de eigen muren, Belgisch designtalent van verschillende generaties voor te schotelen.

 

Na twee jaar stelt Atelier Jespers voor het eerst in het buitenland een kabinet voor dat samengesteld is uit op en top designmeubilair waaronder meubelen, textiel en verlichting. Vanuit een volledig hedendaags perspectief, is het niet de bedoeling om historisch design te introduceren maar eerder het aanmoedigen om het huidige landschap van Belgische creaties van het hoogste niveau te ontdekken. We spreken hier niet over industrieel design op wereldschaal maar minutieuze en persoonlijke creaties die de grenzen van hedendaags design haast overstijgen. Creaties die intelligentie en manueel vakmanschap tonen van verschillende generaties van Belgische designers.

 

Designers als Vladimir Slavov (verlichting), Ben Storms (meubilair), Casimir Reynders (meubilair), Gerard Kuijpers (meubilair, beeldhouwwerk), die in het verleden al de mogelijkheid gehad hebben om hun werk voor te stellen bij Atelier Jespers. Daarnaast zijn er ook designers als Pol Quadens (stoelen), Damien Gernay (meubilair), Studio Krjst (textiel) en Michaël Verheyden (meubilair) die voor het eerst worden voorgesteld in een scenografie die gunstig is voor de onthulling van hun unieke stukken en op deze manier erkenning krijgen voor hun werk.

© Atelier Jespers - Erfprinslaan 149 Avenue du Prince Héritier -  Brussel 1200 Bruxelles

Contact : Jean-Francois Declercq +32 475 64 95 81- Elsa Sarfati +33 6 10 84 27 48  - jf@atelierjespers.com