HOME

Pierre-Laurent Cassière

 ATELIER

 OSCAR JESPERS

Pierre-Laurent Cassière is een Franse kunstenaar geboren in 1982. Hij behaalde een master in kunst in Villa Arson, National Art School in Nice (FR) in 2005. Hij was gaststudent aan de Academy of Media Arts (KHM) in Keulen (DE) binnen het departement ‘Media Theory’ en in datzelfde jaar rondde hij een tweede master in hedendaagse kunsttheorie af tussen twee universiteiten in Luik en Brussel waarbij hij onderzoek deed naar geluidseffecten in hedendaagse kunstpraktijken.

 

In de afgelopen tien jaar, werd zijn werk tentoongesteld in verschillende kunstinstellingen waaronder: LACE, Los Angeles (US), Hong Kong Arts Centre (HK), SMAK, Gent, (BE), TENT, Rotterdam, (NL), Thurn & Taxis Palace, Bregenz, (AUT), Palais de Tokyo en Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris (FR), Paco das Artes, São Paulo (BR), Stuttgart Kunstverein (DE), or OCT Art & Design Gallery, Shanghai en Shenzen (CN). Hij neemt ook regelmatig deel aan verschillende international festivals voor mediakunst, experimentele cinema en geluidskunst.

Het praktijkgericht onderzoek van Cassière betreft sculpturale installaties, vroege cinema en akoestische wetenschap. De focus ligt hoofdzakelijk op de perceptuele bewegingservaring, en kruist categorieën als kinetische sculptuur, expanded cinema, video- en geluidsinstallatie. De tentoongestelde werken beogen daadwerkelijk contemplatieve verschijnselen in een fysieke ruimte. De uiteindelijke vorm kan aanzienlijk verschillen afhankelijk van project tot project, minimalisme blijft echter een krachtige referentiebron, door middel van gereduceerde vormgeving en een deconstructieve benadering, rekening houdend met de elementaire eigenschappen van de materialen en vormen. Fragiele of immateriële elementen worden vaak geïntegreerd in de apparaten (stof, mist, lucht, gebogen touw, reflectie, schaduw…), zo bouwt hij media configuraties die paradoxale gebeurtenissen creëren waarbij de grenzen van het waarneembare eveneens worden aangepakt.

 

Ver van medezeggenschapszaken, focust hij zich op specifieke concepten en processen die steeds terugkeren in de geschiedenis van de kunst en wetenschap. Zijn veelvuldig gebruik van principes als synchronisme, transductie, totstandkoming, ruis of willekeur onthuld zowel diepgaande affiniteiten met esthetische thema’s van kunststromingen uit de jaren 60 en 70 als een grote belangstelling voor fysiologie, akoestiek en optiek uit het begin van de 19de eeuw. Hij overweegt dergelijke elementen echter steeds vanuit een hedendaagse visie, uitdrukkelijk geïnformeerd door de zogenaamde digitale revolutie en haar gevolgen op onze perceptie van kinematische gebeurtenissen. Via een media-archeologische benadering, laat zijn werk in met historisch analoge audiovisuele en nieuwe digitale technieken als dat het een kritische afstand neemt om poëtische situaties te creëren of percepties gebaseerd op het maken van eenvoudige en radicale apparaten.

 

Works

Disproportions

Mag-net

Pulse

Tacet

Tact²

The Blue Ray

© Atelier Jespers - Erfprinslaan 149 Avenue du Prince Héritier -  Brussel 1200 Bruxelles

Contact : Jean-Francois Declercq +32 475 64 95 81- Elsa Sarfati +33 6 10 84 27 48  - jf@atelierjespers.com